The town of Enna, located in a naturally fortified site in the centre of Sicily, has always been strategically linked to the political and military affairs of the island. An imposing medieval fortress, known as ‘castle of Lombardy’, occupies the highest part of the rocky ridge on which it climbs. Although once its first nucleus, the site is today detached from the urban environment. The restoration works carried out in the past have made difficult the understanding of the historical evolution of the monument, which appears characterized by a great stratigraphic complexity. Starting from an in-deep archival analysis and from an accurate geometric survey (never realized before) and diagnostics, this study intends to lay the foundations for its conservation and sustainable reconnection with the city. Founded on the criteria of accessibility’s improvement and adaptive reuse, the new proposed functions integrate the architectural features and the landscape perspectives that characterize this place to establish a pervasive theater, which will help the citadel to regain its central role.

Accessibilità e riuso di un'architettura fortificata: il Castello di Lombardia a Enna tra conoscenza e conservazione

VERSACI, ANTONELLA;FAUZIA, LUCA RENATO
2016

Abstract

The town of Enna, located in a naturally fortified site in the centre of Sicily, has always been strategically linked to the political and military affairs of the island. An imposing medieval fortress, known as ‘castle of Lombardy’, occupies the highest part of the rocky ridge on which it climbs. Although once its first nucleus, the site is today detached from the urban environment. The restoration works carried out in the past have made difficult the understanding of the historical evolution of the monument, which appears characterized by a great stratigraphic complexity. Starting from an in-deep archival analysis and from an accurate geometric survey (never realized before) and diagnostics, this study intends to lay the foundations for its conservation and sustainable reconnection with the city. Founded on the criteria of accessibility’s improvement and adaptive reuse, the new proposed functions integrate the architectural features and the landscape perspectives that characterize this place to establish a pervasive theater, which will help the citadel to regain its central role.
978-88-7970-816-6
File in questo prodotto:
Non ci sono file associati a questo prodotto.

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: http://hdl.handle.net/11387/119115
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact